BIOLOGINEN REHUNSÄILÖNTÄ:  
KUSTANNUSTEHOKKUUTTA JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYTTÄ 

 

Aika ja kustannukset suosivat biologista säilöntää tulevaisuudessa

 Säilörehua on tuotettu Suomessa perinteisesti happoja käyttäen. Prosessissa raaka-aineen happamuutta alennetaan ensin hapolla ja lopullinen rehumassan pH:n lasku tapahtuu rehumassan luontaisesti sisältämien maitohappobakteerien avulla. Biologinen rehunsäilöntä puolestaan perustuu sellaisten maitohappobakteerien tarkoitukselliseen lisäämiseen, joiden tiedetään tuottavan rehuun haluttuja käymistuotteita. 

Ajat muuttuvat: Kustannukset keskiössä 

Biologisten rehunsäilöntäaineiden suosio on kasvamassa, eikä vähiten niiden edullisemman kustannustason vuoksi, sillä haastavassa talous- ja markkinatilanteessa kaikki kivet on käännettävä kulujen karsimiseksi laadusta tinkimättä. 

Räätälöityä säilöntää 

Biologisen menetelmän käyttö mahdollistaa rehunsäilönnän haasteisiin vastaamisen täsmällisesti ja suunnitellusti ohjaamalla käymisprosessia haluttuun suuntaan. Käytössä on kahdenlaisia maitohappobakteereja, homo- ja heterofermentatiivisia, joiden ominaisuuksia hyödyntämällä saavutetaan laadukas lopputulos. Maitohappo on lähes yhtä vahvaa kuin muurahaishappo, joten säilöntätapa on tehokas. 

Homofermentatiiviset maitohappobakteerit hyödyntävät rehun sokeria ja tuottavat siihen maitohappoa. Tällaiset bakteerit ovat ykkösvalinta tavoiteltaessa pH:n nopeaa laskua ja rehun alhaista happamuutta erityisesti kosteille, alle 30 % kuiva-ainetta sisältäville nurmisäilörehuille, mukaan lukien palkokasvivaltaiset rehut. 

Heterofermentatiiviset maitohappobakteerit tuottavat rehuun maitohapon lisäksi etikka- ja propionihappoja, propanolia ja propyleeniglykolia, jotka estävät hiivojen ja homeiden kasvua ja rehun jälkilämpenemistä. Nämä bakteerit soveltuvat erityisesti yli 30 % kuiva-ainepitoisuuden omaaville, kuiville nurmisäilörehuille, kokoviljasäilörehuille ja murskeviljalle. 

Täsmätuotteet kotimaiselta toimittajalta 

Silomix® -rehunsäilöntäkonsepti perustuu maitohappobakteerien hyödyntämiseen sekoittamalla bakteeriseoksia keskenään ihanteellisen yhdistelmän luomiseksi kaikkiin tarpeisiin. Tuoteperhe sisältää kolme valmistetta: 

Silomix® Wet sisältää yksinomaan homofermentatiivisia maitohappobakteereja ja se on kehitetty kostealle rehulle.  

Silomix® Ferm on sekoitus homo- ja heterofermentatiivisia maitohappobakteereja ja se sopii useimpiin säilöntätilanteisiin sellaisenaan.  

Silomix® Dry puolestaan sisältää pelkästään heterofermentatiivisia maitohappobakteereja kuivaa tai erittäin kuivaa rehua varten. 

Hiilijalanjälkeä pienentämässä 

Biologinen rehunsäilöntämenetelmä on ympäristöystävällinen. Se vähentää rehunsäilöntäaineesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä yli 99 %, mikä sadan lypsylehmän karjalla tarkoittaa noin 9 100 kg CO2 ekv tai 60 000 km ajoa polttomoottoriautolla.  

Biologinen rehunsäilöntä onkin tullut jäädäkseen: Kustannukset, laatu ja ympäristö ratkaisevat